tisdag 19 augusti 2008

Ekonomiska kriser*


* Detta inlägg är otroligt intressant. Tyvärr kommer man bara åt studien om man betalar, vilket inte jag kan göra, så jag tar detta inlägg rakt av från en annan blogg

"En ny uppsats av Robert Barro och José Ursúa, “Macroeconomic Crises Since 1870”, innehåller hur mycket intressant som helst. Låt mig ge några smakprov.


-De undersöker ekonomiska kriser (definierade som fall i real BNP per capita med minst tio procent) och finner att sannolikheten för en sådan är cirka 3,5 procent per år, att den genomsnittliga nedgången ligger på cirka 22 procent och att den genomsnittliga varaktigheten är 3,5 år.

-Mellan 1870 och 2006 har 148 ekonomiska kriser (enligt definitionen i punkt 1) identifierats i drygt 30 undersökta länder.

-Sveriges genomsnittliga tillväxttakt i real BNP per capita 1870—2006 har varit 2,3 procent. Det gör oss till det femte snabbast växande OECD-landet under denna period (Japan, Island, Finland och Norge växte snabbare). Genomsnittet för OECD-länder (21 stycken) är 2,05 procent, och för icke-OECD-länder (10 stycken) 1,99 procent.

-Sverige har haft tre ekonomiska kriser (definierade som i punkt 1) sedan 1870: en med botten 1918 (-15 procent), en med botten 1921 (-10,8 procent) och en med botten 1941 (-9,5 procent). Sedan dess har vi inte haft några kriser av detta slag. 1990-talskrisen var allvarlig men inte lika allvarlig som dessa.

En lärdom är att kriser kommer och går och att vi trots allt har haft en rätt fantastisk välståndsutveckling över en längre tidsperiod. Det är lätt att glömma bort när konjunktursvängningar står i fokus, i media och politisk debatt. Se bara på utvecklingen i diagrammet ovan."

2 kommentarer:

Anders Thorin sa...

Det här överflödiga inlägget i blogosfären är inget annat än en flådig excersis i sifferjonglering. Gallan bör resa sig i var läsares hals vid åsynen av den misshandel som det svenska språket, matematiken och geometrin har fått utså häri. Vidare motsätter sig den intelligenta läsaren författarens, i flera punkter, bristande logik. Han (förf.) försöker våghalsigt kasta sig in i de mer abstrakta begreppen som nationalekonomin bjuder, men faller långt innan mållinjen. Vad mig själv befattar, skattar jag mig lycklig som avbröt läsningen innan ens anblicken av det andra stycket hann förgripa sig på mina ögon.

Din, ödmjukast

sakunomics sa...

Du ska få smaka på lektionen imogon!