onsdag 25 juni 2008

Vi delar alla på luften och planeten!

Jeffrey D. Sachs skriver i början i sin bok Common wealth att det tog människan väldigt lång tid att förstå, att vi, människor inom samma nationalstat, delar samma geografiska gränser och öde (det vill säga att vi alla andas samma luft, vi önskar alla en bra framtid för våra barn och vi är alla dödliga). Detta, skriver Sachs, ledde fram till att staten såg till att alla fick chansen att utnyttja det allmän nyttiga, såsom utbildning, sjukvård, och grundläggande infrastruktur. Denna aktiva politiska filosofi, om att den fria, självorganiserade marknaden bör vara vägledd av en överordnad social princip har inte riktigt slagit i kraft på det globala planet än. Vi, i väst, lever i ett otroligt överflöd, samtidigt som 30 000 människor dör varje dag till följd av sjukdomar och annat som vi utan märkbara kostnader skulle kunna förhindra. Med tanke på detta är det riktigt deprimerande att läsa inläggen i SvD:s nätupplaga, till exempel här.

Jag vet inte om mycket av hänvisad länk är en anonym provokation, men det framstår onekligen som att stora delar av de som skriver inlägg på svd.se sympatiserar med Sverigedemokraterna (SD)

2 kommentarer:

Ali Esbati sa...

Hej,

För att länka markerar du den text som ska bli klickbar, och så klickar du på symbolen som är en jordglob med en liten (kedje)länk. Då kommer det en liten ruta där du bara klistrar in själva länken, alltså den webadress som du vill länka till.

sakunomics sa...

thx